Brașovenii care au propus cele cinci proiecte declarate câștigătoare s-au întâlnit în data de 22.02.2022 cu primarul Allen Coliban și reprezentanții Serviciului Amenajare Zone de Agrement, pentru a discuta despre implementarea proiectelor de bugetare participativă, etapele necesare și rezultatele așteptate.
În cadrul întâlnirii s-a discutat și despre implicarea lor, ca voluntari, în echipele de implementare, și toți cei prezenți și-au exprimat dorința de a fi parte și în etapa de implementare a acestor proiecte.
Cele cinci proiecte de bugetare participativă care au obținut cele mai multe voturi din partea brașovenilor sunt: ,,Parcări sigure pentru biciclete“ la categoria Orașul mobil; ,,Grădini urbane comunitare”, categoria Orașul verde; ,,Amenajarea de grădini muzicale în spații comune”, categoria Orașul relaxat; ,,Pistă pentru alergat în parcul Tractorul”, categoria Orașul comunității și „Toaletă publică în parcul Tractorul“, de la categoria Orașul relaxat, cel din urmă ales conform regulamentului, în urma redistribuirii sumei de la primele patru proiecte clasate.
,,Cinci proiecte votate de către brașoveni, cinci proiecte cu echipe care sunt foarte entuziaste și dornice de a se implica. Începem chiar de săptămâna aceasta analiza și pregătirea lor. Unele dintre ele presupun licitații publice și organizarea acestor licitații. Vom face toate aceste lucruri transparent și cu implicarea celor care au propus aceste proiecte. Astăzi am avut parte de o întâlnire cu o atmosferă plină de energie pozitivă și cu siguranță suntem optimiști cu privire și la rezultate. Sper să le vedem pe multe dintre ele în fapt anul acesta. Programul de bugetare participativă este foarte important, atât prin prisma rezultatelor – pentru că vorbim de fapt de proiecte care aduc un plus de valoare și de atractivitate în comunități, în cartiere – dar pe de altă parte este foarte important și la nivel de proces, pentru că avem la final o comunitate mai implicată, o comunitate care lucrează alături de administrația publică și o relație normală între administrație și cetățeni”, a declarat primarul Allen Coliban la finalul întâlnirii.
Mihnea Modovan, Foto: Andrei Paul
Cei prezenți au subliniat importanța realizării acestor propuneri pentru creșterea calității vieții în orașul nostru, după cum a explicat Mihnea Moldovan, unul dintre inițiatorii proiectului care a obținut cel mai mare număr de voturi, ,,Parcări sigure pentru biciclete“.
,,Proiectul presupune, așa cum spune și titlul, parcări sigure pentru biciclete în zone rezidențiale. Având în vedere că tipul acesta de parcări nu există la noi, oamenii nu sunt încurajați să folosească un mijloc de transport alternativ, cum este bicicleta. Toți ne găsim în situația facilă de a lua autoturismul parcat în fața blocului și de a ne duce în diferite locuri. Dacă am avea ceva similar și pentru biciclete, cu siguranță ar fi mult mai mulți cei care ar adopta acest mijloc de transport. Dăm tot concursul acestei participări, am pornit de la o idee și ar fi păcat să nu se realizeze într-un mod cât mai bun pentru brașoveni”, a explicat acesta.
Un alt proiect preferat de brașoveni încă de la început a fost ,,Grădini urbane comunitare”, care presupune amenajarea unor spații în care brașoveni să poată cultiva legume, plante aromatice sau flori.
Laura Tihon
,,Posibilitatea de a mă implica în etapa de realizare a proiectului este foarte importantă, pentru că, după cum am subliniat la această întâlnire, îmi doresc foarte mult să particip la implementarea proiectului. Acest proiect va consta în organizarea unei grădini urbane în care vor exista plante – partea de legume, plante aromatice, flori, puieți de copaci – și este foarte important să existe voluntari din zonele respective, astfel încât să putem îngrijim aceste plante și eventual să culegem roadele ulterior”, a precizat Laura Iacob Tihon, inițiatoarea proiectului.
Fiecare proiect a fost discutat cu reprezentanții Municipalității, astfel încât să fie realizată soluția optimă pentru comunitate. De exemplu, parcările pentru biciclete vor fi implementate în 4 zone rezidențiale, accesul fiind unul controlat și supravegheat video.
În cazul grădinilor urbane, din cele 3 soluții discutate – grădini în jurul blocurilor, grădini în parcuri sau grădini în zona Stupini, cu loturi de teren dedicate pentru fiecare brașovean interesat – în urma discuțiilor s-a decis ca, într-o primă etapă, să fie implementată prima variantă, într-un program pilot.
Flavia Stamate
În ceea ce privește grădinile muzicale, prima zonă în care se va implementa acest proiect a fost aleasă cea de la Lacul Noua, după care zona aleii de Sub Tâmpa. Alte zone propuse au fost parcul din Livada Poștei și parcul Trandafirilor.
Radu-Valentin Paul
Dacă, inițial, amenajarea pistei de alergare din parcul Tractorul presupunea un culoar de alergare de 1 metru lățime, pe o distanță de 1.400 de metri, în urma verificării pe teren, dar și a unei propuneri venite de la un profesor de atletism, s-a ajuns la concluzia că varianta optimă este cea de a amenajare a unei piste de alergare cu lățimea de aproximativ 1,25 metri și cu 2-3 culoare, iar lungimea acesteia va fi de 1.000 de metri.
Nina Stan
Și în ceea ce privește toaleta publică din parcul Tractorul s-au stabilit etapele de realizare a acestei investiții. Având în vedere durata necesară implementării proiectului, într-o primă etapă se va amplasa o toaletă publică automată.
Primarul Allen Coliban a prezentat și propunerile primite de la brașoveni în cadrul bugetării participative, care, deși nu au întrunit numărul de voturi necesar, au fost, totuși, incluse în bugetul pe anul acesta.
,,Multe dintre proiectele propuse, dar care nu au întrunit suficiente voturi pentru a se încadra în bugetul alocat bugetării participative, se regăsesc într-o formă sau alta prinse în bugetul pe anul acesta al municipiului, fie că ne referim la amenajarea de terenuri de baschet, fie că ne referim la pompele pentru lacul de la Noua sau hub-ul comunitar. Toate acestea se vor implementa din banii alocați prin bugetul local pe 2022”, a subliniat primarul Allen Coliban, mulțumindu-le tuturor brașovenilor care au contribuit la programul de bugetare participativă, atât prin idei, cât și prin votul lor.
Proiectele incluse în bugetul din acest an, care au fost preluate din propunerile brașovenilor sunt: pompă aerator pentru Lacul Noua; commUNITY HUB (un spațiu al comunității cu săli pentru activități artistice, sportive, pentru diverse cursuri, bibliotecă etc.); organizarea unui festival comunitar de artă și muzică; reamenajare teren de baschet în Tractorul; amenajarea unui loc de relaxare la Școala Gimnazială nr. 30; amenajarea unui parc pe str. Nucului și instalarea unui automat de bilete și abonamente RAT la stația Pelicanului.
Le reamintim brașovenilor că Programul de bugetare participativă nu este un program de acordare a unor finanțări nerambursabile, cum este cazul proiectelor culturale sau sportive, ci este un program prin care Municipalitatea implementează propunerile venite din partea cetățenilor și alese de aceștia, în urma votului.
Descriere proiecte câștigătoare
Categoria Orașul mobil
„Parcări sigure pentru biciclete“
Descriere:
Amenajarea, într-un proiect pilot, a cel puțin 4 (patru) adăposturi sigure, îngrădite și acoperite pentru stocarea bicicletelor locatarilor în cele mai votate locații ale Brașovului, eliminând astfel unul dintre motivele principale pentru care locatarii cartierelor nu adoptă acest mijloc de transport. În timp, se urmărește instalarea unor astfel de parcări în proximitatea fiecărui bloc de locuințe. Nevoia nu doar de infrastructură adecvată circulației bicicletelor, cât și de asigurarea spațiilor de parcare sigure, la fel ca pentru autoturisme, reprezintă un pas necesar și de normalitate în această direcție.
La fel ca în trafic, bicicletele ocupă mult mai puțin spațiu decât mașinile chiar și atunci când sunt parcate, fiind posibilă o capacitate de stocare de aprox. 50 de biciclete definite de rasteluri etajate.
Valoare estimată proiect: 500.000 de lei.
Categoria Orașul verde
„Grădini urbane“
Descriere:
Proiectul constă în amenajarea unor spații denumite „Grădini urbane comunitare”, în fiecare din cartierele Municipiului Brașov. Pentru început ar putea fi realizate, în primul an al proiectului, câte o grădină urbană în fiecare cartier al orașului Brașov, cu posibilitate de extindere. Scopul proiectului este de a promova grija față de natură, spiritul comunitar, susținerea dezvoltării agriculturii urbane prin propriul exemplu și îmbunătățirea esteticii unor zone din cartierele orașului.
Totodată, atât copiii, cât și adulții s-ar putea familiariza cu grădinăritul și cu ușurința de a avea o alimentație sănătoasă. Proiectul se adresează tuturor cetățenilor orașului (adulți, copii, pensionari) și constă în cultivarea plantelor comestibile (legume, fructe), cât și a celor decorative (plante aromatice, flori). Grădinile urbane vor putea fi realizate, întreținute și monitorizate cu ajutorul cetățenilor din apropierea acestora.
Valoare estimată proiect: 470.000 de lei.
Categoria Orașul relaxat
„Amenajare de grădini muzicale în spații comune“
Ideea pornește de la dorința de a avea o varietate cât mai mare de spații comune de recreere urbană, care să atragă pentru a petrece cât mai mult timp în aer liber.
Este vorba de a monta instrumente muzicale de exterior, în spațiile publice, ce ar aduce plus-valoare comunității locale prin beneficiile pe care le aduce crearea muzicii în aer liber, încurajând exprimarea creativă și socializarea cu familia, prietenii sau chiar necunoscuții.
La ele poate cânta oricine, de la părinți cu copii, adolescenți, bătrâni și persoane cu dizabilități, până la profesioniști muzicieni – toată comunitatea brașoveană.
Instrumentele sunt concepute din materiale durabile (oțel inoxidabil, aluminiu, fibră de sticlă etc) special pentru a fi montate în aer liber, să reziste în orice anotimp, indiferent de condițiile meteorologice, și la uz intens;
Valoare estimată proiect: 290.000 de lei.
Categoria Orașul comunității
,,Pista pentru alergat în parcul Tractorul”
Descriere:
Alergatul este o pasiune cu popularitate în creștere între brașoveni. Observăm tot mai mulți oameni care aleargă în aer liber, deoarece își doresc o viață sănătoasă. Pe lângă echipamentul folosit, mai ales încălțările, este importantă și suprafața pe care alergam. Propunerea este de a amenaja, în parcul Tractorul, o pistă de alergat. Aceasta să fie făcută dintr-un tartan special, care să protejeze picioarele brașovenilor alergători. Lungimea pistei o să fie în jur de 1400 m, cu o lățime de 1 m. Ținând cont că parcul are o parcare generoasă, această pistă va deservi mai mulți brașoveni, inclusiv din alte zone ale Brașovului. Dacă proiectul se va dovedi unul de succes, în 2023 se pot amenaja mai multe astfel de piste în Brașov: Parcul Central, Sub Tâmpa, Lacul Noua.
Valoare estimată proiect: 273.000 de lei.
„Toaletă publică în parcul Tractorul“
Descriere:
Propunere de proiect – realizarea unei toalete publice în Parcul Tractorul, în continuarea clădirilor anexe ale Clubului sportiv, datorită faptului că acolo sunt instalațiile de utilități necesare: apa, energie, canal.
Caracteristicile toaletei propuse: să fie o construcție interesantă, cu arhitectură originală care să se încadreze în mediul natural al parcului, însă în același timp, să fie și un element arhitectural deosebit.
În ideea: „Brașov – capitala verde a României”, energia electrică necesară trebuie să fie obținută cu ajutorul panourilor solare, care s-ar putea monta pe un acoperiș ornamental.
Valoare finanțată proiect: 467.000 de lei.