Bugetare participativă Brașov Bugetare participativă Brașov

Proiectele câștigătoare

Proiectele câștigătoare în urma implementării procesului de Bugetare Participativă al Municipiului Brașov din 2024

 

Etapa de votare a proiectelor pentru Bugetarea Participativă 2024 s-a încheiat! Suntem bucuroși să vă anunțăm rezultatele finale și să vă mulțumim pentru implicarea activă în acest proces important pentru comunitatea noastră.

 

Proiectele câștigătoare sunt:

 

Orașul Mobil:

- Aplicația RatBv: 404 voturi - Buget: 300000 lei

 

Orașul Verde:

- Apa la Fiecare Pas - Cismele Urbane pentru Brașov: 343 voturi - Buget: 330000 lei

 

Orașul Relaxat:

- Memory and Identity Piața Brassai: 264 voturi - Buget: 499886 lei

 

Orașul Comunităților:

- Proiect de Instalare Stații de Spălare a Bicicletelor în Municipiul Brașov: 262 voturi - Buget: 207670 lei

 

Ținând cont de faptul că cele 4 proiecte cu cel mai mare număr de voturi din fiecare domeniu de aplicare nu au acoperit tot bugetul alocat procesului de Bugetare Participativă 2024, va intra în faza de implementare, în ordinea numărului voturilor și următorul proiect: 

 

Orașul Comunităților:

- Outdoor Fit Bartolomeu: 220 voturi - Buget: 229000 lei

 

 

Rezultatele detaliate ale votului

 

----------------------------------------

 

Proiectele câștigătoare în urma procesului de Bugetare Participativă al Municipiului Brașov din 2023 sunt:

 

Contextul bugetar marcat de adoptarea Ordonanței de urgență nr. 90/2023, care a introdus măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, a impus restricții semnificative asupra achizițiilor și plăților efectuate de instituții publice. Aceste măsuri au afectat direct capacitatea de a dezvolta proiectele conform planificării inițiale. În 2024 continuăm implementarea proiectelor declarate câștigătoare în anul 2023, al căror implementare a fost afectată de adoptarea Ordonanței de urgență nr. 90/2023. 

 

Centrul Interactiv de Știință și Artă pentru Copii

În categoria "Orașul Comunităților" (385 voturi)

Status: în implementare

Proiectul Centrul Interactiv de Știință și Artă pentru Copii este în plină fază de implementare. Echipa proiectului este dedicată identificării celor mai bune soluții pentru continuarea implementării proiectului. În prezent se concentrează pe adaptarea planurilor și pe căutarea de alternative eficiente pentru a depăși constrângerile bugetare, având ca obiectiv principal realizarea Centrului Interactiv de Știință și Artă pentru Copii.

Suntem angajați în realizarea acestui proiect inovator, care promite să devină un punct de referință educațional pentru copii, și vom continua să lucrăm pentru a transforma această viziune în realitate.

__________________________

 

Reducerea vitezei de circulatie a masinilor

În categoria "Orașul Mobil" (232 voturi)

Status: în implementare

Un element cheie al acestui proiect constă în implementarea unui sistem de radare, destinat monitorizării și sancționării nerespectării noilor limite de viteză stabilite. Eforturile noastre curente se concentrează pe procesul de achiziție a echipamentelor necesare pentru acest sistem, care va juca un rol crucial în asigurarea respectării regulilor de trafic și, implicit, în reducerea accidentelor.

__________________________

 

Un instrument muzical în fiecare școală

În categoria "Orașul Relaxat" (218 voturi)

Status: în implementare

În momentul de față, ne concentrăm pe actualizarea listei de necesități în ceea ce privește instrumentele muzicale din unitățile de învățământ, având în vedere cerințele specifice și recomandările profesorilor de muzică. Această etapă esențială ne va permite să identificăm cele mai adecvate instrumente pentru fiecare școală.

În urma finalizării acestei actualizări, vom iniția procesul de achiziție, aliniat la bugetul prevăzut. Scopul nostru este de a asigura că fiecare instituție de învățământ beneficiază de resursele necesare pentru a oferi o educație muzicală de calitate, contribuind astfel la dezvoltarea armonioasă a viitoarei generații din comunitatea noastră.

Cu un plan bine structurat și dedicarea tuturor părților implicate, suntem încrezători că vom reuși să aducem muzica și beneficiile sale incontestabile mai aproape de elevii din Brașov.

__________________________

Intersecția verde

În categoria "Orașul Verde" (200 voturi)

Status: în implementare

În prezent, proiectul se află în etapa de implementare, în colaborare cu inițiatorul pentru a identifica cea mai potrivită intersecție ce ar putea beneficia de reamenajare prin intermediul acestui demers. Eforturile noastre comune sunt îndreptate către selectarea unei locații care să răspundă în mod eficient necesităților comunității, având în vedere specificul și obiectivele proiectului.

În procesul de selecție pentru reamenajarea unei intersecții, ne confruntăm cu mai multe constrângeri care ne ghidează deciziile. Acestea includ limitările bugetare, care ne impun să căutăm soluții cost-eficiente, reglementările urbanistice ce restricționează modificările în funcție de zonele protejate sau destinația terenurilor, și impactul asupra mediului, care ne obligă să evaluăm atent orice potențiale efecte negative. Abordăm aceste provocări cu o atenție sporită, colaborând strâns cu experți și comunitatea pentru a asigura că proiectul îndeplinește atât standardele de sustenabilitate, cât și așteptările locuitorilor. Obiectivul nostru este de a realiza un proiect responsabil și bine integrat în contextul urban și natural, care să aducă beneficii pe termen lung comunității.

__________________________

Amenajare perdea verde Str 13. Decembrie

În categoria "Orașul Verde" (159 voturi)

 

Status: în implementare

Proiectul de plantare a fost optimizat și implementat în decembrie 2023, cu adăugarea a 14 arbori Tilia platyphyllos și 6 arbori Betula pendula între străzile Nicolae Labiș și Ștefan Baciu. Planificăm să completăm zona cu mai multe plante în viitoarea sesiune de plantări, continuând astfel dezvoltarea și îmbunătățirea perdelei de protecție.

__________________________

''Strada libera'' din cartier Bartolomeu

În categoria "Orașul Mobil" (145 voturi)

Status: Finalizat

Proiectul a presupus blocarea traficului rutier pe strada Bobului din cartierul Bartolomeu și crearea unui mediu sigur și prietenos pentru pietoni, oferind o gamă variată de activități, jocuri și ateliere destinate copiilor, adulților și pensionarilor. Evenimentul a promovat relaxarea, utilizarea alternativelor de mobilitate, precum bicicletele și trotinetele, și interacțiunile sociale în aer liber.

Evenimentul implementat în luna septembrie 2023 a oferit cetățenilor o oportunitate de relaxare și distracție, a contribuit la reducerea emisiilor poluante prin limitarea accesului mașinilor și a încurajat un stil de viață activ și sănătos. În plus, evenimentul oferă o șansă unică pentru comunitate de a se reuni și de a petrece timp de calitate împreună, promovând totodată responsabilitatea socială prin implicarea voluntarilor în organizare.

Având în vedere bugetul propus de inițiator, inplementarea s-a rezumat la organizarea unui eveniment uniic. Încadrarea în bugetul propus a făcut imposibilă organizarea unor evenimente recurente. 

__________________________

 

 

Proiectele câștigătoare în urma procesului de Bugetare Participativă al Municipiului Brașov din 2022 sunt:

 

Parcări sigure pentru biciclete

În categoria "Orașul Mobil" (701 voturi)

Status: Finalizat

Proiectul a fost finalizat în august 2023, aducând un plus de securitate și comoditate pentru iubitorii de biciclete. În trei locuri alese strategic în oraș, pe fundații de beton deja existente, s-au instalat containere securizate unde bicicletele pot fi parcate în siguranță.

Amplasamentele alese pentru aceste parcări sunt:

  • Strada Soarelui nr.15, oferind 50 de locuri pentru biciclete.
  • Strada 13 Decembrie nr.86A, tot cu 50 de locuri disponibile.
  • Strada Prunului nr.1A, unde s-au amenajat 25 de locuri.

Aceste locații au fost alese pentru că aici existau deja fundații de beton, rămase de la vechi chioșcuri sau magazine. Aceste suprafețe au fost reparate și pregătite pentru a susține noile structuri de parcare pentru biciclete.

Toate aceste noi parcări pentru biciclete sunt realizate conform unui contract de achiziție publică semnat la sfârșitul anului 2022. Aceasta este o inițiativă menită să încurajeze transportul ecologic și să faciliteze deplasarea cu bicicleta în oraș, oferind totodată o soluție sigură și practică de parcare. 

__________________________

 

Gradini urbane comunitare

În categoria "Orașul Verde" (381 voturi)

Status: în implementare

Proiectul se află în faza de pregătire a documentaţiei necesare implementării.

 

__________________________

 Amenajare gradini muzicale in spatii comune

În categoria "Orașul Relaxat" (319 voturi)

Status: Finalizat

Primăria Municipiului Brașov a amplasat în luna decembrie 2022 trei ansambluri muzicale în Parcul Titulescu, Parcul Tractorul şi Aleile de Sub Tâmpa, conform contract numărul 247/114888/26.09.2022, cu instrumente, după cum urmează:

1.Ansamblu muzical de exterior nr.1, amplasat în Parcul Titulescu, format din: - set de 7 clopote tubulare tip Tubular Bells - tobă mare tip Babel - tobă mică tip Babel - instrument  tip liră format din 8 clopote circulare gradate tip Bell Lyre - instrument aerofon tip Handpipes - instrument  - xilofon orizontal tip Harmony - platou 36 mp dale cauciuc Toba mare tip Babel şi toba mică tip Babel sunt prevăzute cu câte un set de ciocănele ancorate cu cablu de instrument.

2.Ansamblu muzical de exterior nr. 2, amplasat pe Aleile de Sub Tâmpa, format din: - tobă mare tip Babel - instrument aerofon tip Handpipes - set de 6 clopote tubulare tip Emperor Chimes - tobă băncuţă tip Cajon - platou 36 mp dale cauciuc Toba mare tip Babel este prevăzută un set de ciocănele ancorate cu cablu de instrument.

3.Ansamblu muzical de exterior nr.3, amplasat în parcul Tractorul, format din: - set de 7 clopote tubulare tip Tubular Bells - xilofon tip Sansa - Rimba Mysteria - set de 5 tobe colorate tip Rainbow Sambas - clopot tubular tip Cherub - balafon ( marimbas) tip Akadinda - platou 36 mp dale cauciuc

Valoarea totală a instrumentelor, care include și montarea acestora, este de 243.590,00 lei fără TVA.  

__________________________

Pista pentru alergat in parcul Tractorul 

În categoria "Orașul Comunităților" (238 voturi)

Status: Finalizat

Proiectul a fost finalizat cu succes în octombrie 2023, rezultând în construcția unei piste de alergare realizată din cauciuc reciclat, legat cu poliuretan în stilul "Tartan". Pista măsoară 1055 de metri lungime și 2,5 metri lățime, acoperind o suprafață totală de 2637,50 metri pătrați.

Pista a fost proiectată cu o lățime mai mare decât cea inițial propusă în cadrul proiectului, anume 2,5 metri, permițând utilizarea ei pe două benzi de alergare și încadrându-se în standardele omologate pentru piste de alergare de competiție.

Realizarea pistei s-a efectuat în cadrul contractului de achiziție publică având ca obiect "Furnizare și montare de suprafețe sintetice pentru terenurile de sport din Municipiul Brașov"

____________________

Vezi aici rezultatele detaliate