Bugetare participativă Brașov Bugetare participativă Brașov

Despre bugetarea participativă

 

Ce este bugetarea participativă? 

Bugetarea participativă își propune implicarea ta într-un proces democratic de co-creare, deliberare și decizie pentru stabilirea modalității juste de cheltuire a unei părți din bugetul local. Procesul presupune asumarea comună a unui rol participativ în definirea şi abordarea problemelor comunităților municipiului Brașov.

 

 

Primăria alocă o parte din bugetul anual pentru aceste proiecte, iar brașovenii vin cu propuneri de proiecte referitoare la modul în care vor fi direcționate bugetele, prin intermediul unor propuneri cu aplicabilitate pe strada, cartierul sau la nivelul întregii localități.

Administrația are rolul de a vă informa în legătură cu mecanismul și etapele prevăzute, de a asista și de a verifica fezabilitatea proiectelor după depunere. Proiectele eligibile se supun unui proces de votare, iar celor declarate câștigătoare li se acordă bugetele aferente urmând a fi implementate.  

 

Propune proiecte care contribuie la dezvoltarea Brașovului în cadrul uneia dintre direcțiile de finanțare propuse: Orașul Mobil; Orașul Verde; Orașul Relaxat; Orașul Comunităților.  Votează proiectul preferat. Participă la implementarea proiectului pe care l-ai propus.  

 

Scopul procesului de Bugetare Participativă nu este acela de a repartiza o anumită sumă de bani direct către tine. Nu este vorba de un program de granturi cu o nouă denumire. Ne propunem  să te implicăm în dialogul privind dezvoltarea zonei în care trăiești, de a-ți arăta care sunt posibilităţile municipiului şi modul în care poți contribui la dezvoltarea lui. 

Bugetarea Participativă a Municipiului Brașov este un proces transparent, inovator de implicare comunitară în vederea dezvoltării unei relații de cooperare durabile. Dialogul este singura modalitate prin intermediul căreia putem adapta politicile publice la nevoile reale ale comunităților. 

 

  • Adaptăm mai bine politicile publice locale la nevoile și așteptările tale, pentru a îmbunătăți calitatea vieții și a conviețuirii în Municipiul Brașov.
  • Creștem gradul de asumare a procesului de dezvoltare urbană de către oamenii din Municipiul Brașov și autoritățile publice locale.
  • Consolidăm democrația participativă prin implicarea mai mare a ta la exercițiul de luare a deciziilor ce privesc întreaga comunitate.
  • Creștem gradul de transparență a activității administrației publice locale.
  • Consolidăm relația dintre cele două părți printr-o comunicare mai eficientă, dialog și colaborare.

 

Poți depune proiecte și vota în cadrul procesului de bugetare participativă dacă: 

  • ai vârsta de minim 14 ani
  • ai domiciliu sau reședință temporară în Municipiul Brașov
  • ai cont pe platforma online dedicată procesului de bugetare participativă bugetareparticipativa.primariabrasovenilor.ro.

 

--------------------

Despre platforma de bugetare participativă

”Bugetare Participativă” este prima soluție digitală lansată din ecosistemul Code for Romania destinat administrațiilor locale și este disponibilă în mod gratuit oricărei primării. Soluția tehnică are la bază Consul, un software open-source utilizat de sute de alte municipalități din întreaga lume. “Bugetare Participativă” a adaptat acest software la nevoile administrației publice din România și este implementată gratuit de Code for Romania. 

 

 

Navighează către: