Bugetare participativă Brașov Bugetare participativă Brașov

Mergi înapoi

Bugetare participativă

Amenajare urbana gradina muzicala

Amenajare gradini muzicale in spatii comune

2021-11-26  •  Stamate Flavia  •  Proiecte pentru un oraș relaxat

Ideea mea porneste de la dorinta de a avea o varietate cat mai mare de spatii comune de recreatie urbana care sa ne atraga sa petrecem mai mult timp in aer liber.

 Este vorba de instrumente muzicale de exterior, montate in spatiile publice, ce ar aduce plus-valoare comunitatii locale prin beneficiile pe care le aduce crearea muzicii in aer liber, incurajand exprimarea creativa si socializarea cu familia, prietenii sau chiar necunoscutii.

La ele poate canta oricine, de la parinti cu copii, adolescenți, bătrâni și persoane cu dizabilități, pana la profesionisti muzicieni – toata comunitatea brasoveana.

Instrumentele sunt concepute din materiale durabile (otel inoxidabil, aluminiu, fibra de sticla etc) special pentru de a fi montate in aer liber, sa reziste în orice anotimp, indiferent de condițiile meteorologice si la uz intens; se monteaza si se intretin usor.  

Este o propunere relevanta pentru domeniul “Orasul relaxat” caci abordeaza neconventional ideea de spatiu public de relaxare, aducand un suflu diferit asupra conceptiilor traditionale de amenajari urbane. Astfel, locurile publice de langa casa noastra vor deveni medii incluzive și creative, iar oamenii vor canta la instrumente reale chiar în spațiile în care locuiesc, lucrează și își petrec timpul liber.

Pentru ca in toate locatiile alese mi s-a parut ca s-ar integra foarte bine amenajarea acestor gradini muzicale, propunerea de buget este pentru 4 zone din oras, fiecare cu sub-bugetul propriu: Parcul Noua,Parcul Tiberiu Brediceanu, Parcul Copiilor Ina Schaeffler, Parcul Trandafirilor. Primaria/cetatenii pot stabili/vota daca se vor implementa toate sau doar o parte dintre ele.

290.000 RON
GRADINI URBANE

Gradini urbane comunitare

2021-11-14  •  Tihon-Iacob Laura  •  Proiecte pentru un oraș verde

Proiectul consta in amenajarea unor spatii denumite "Gardini urbane comunitare",  in fiecare din cartierele Municipiului Brasov. Pentru inceput ar putea fi realizate in primul an al proiectului cate 1 gradina urbana in fiecare cartier al orasului Brasov cu posibilitate de extindere. Scopul proiectului este de a promova grija fata de natura, spiritul comunitar, sustinerea dezvoltarii agriculturii urbane prin propriul exemplu si imbunatatirea esteticii unor zone din cartierele orasului. Totodata atat copii cat si adultii ar putea familiarizati cu gradinaritul si usurinta de a avea o alimentatie sanatoasa. Proiectul se adreseaza tuturor cetateniilor orasului (adulti, copii, pensionari) si consta in plantarea atat a  plantelor  comestibile (legume, fructe) cat si a celor decorative (plante aromatice, flori).   Gradinile urbane vor putea fi realizate, intretinute si monitorizate cu ajutorul cetatenilor din apropierea acestora.

Printre plantele comestibile ce pot fi cultivate sunt ridichile, varza, patrunjel, capsuni, morcovi iar ca si plante aromatice/decorative se pot cultiva salvie, rozmarin, menta, lavanda, lalele, narcise, etc Exista posibilitatea ca in aceste gradini urbane sa fie plantate soiuri care sa reziste in toate cele 4 anotimpuri, de genul coniferelor de mici dimensiuni astfel incat activitatea de gradinarit sa se extinda la intreg anul calendaristic.

Pe langa activitatea de plantare a rasadurilor sau insamantare, cetatenii vor trebui sa se ocupe ulterior si de ingrijirea/intretinerea si monitorizarea acestor gradini (tudere, udare, sapare, etc). Se pot forma cateva grupe de cetateni care sa ingrijeasca conform unei planificari gradinile (de ex. saptamanal). Spatiile in care se pot realiza aceste gradini sunt: spatiile verzi neutilizate din jurul blocurilor, acoperisuri de blocuri, curtile scolilor, etc. Pentru desfasurarea activitatii de plantare sunt necesare o serie de materiale ca: jardiniere/ghivece, pamant si ingrasamant, rasaduri de plante sau semnite, gard de protectie,araci,plantator, etichete, etc. iar pentru intretinere sunt necesare unelte de lucru ca sapa, grebla, harlet, foarfeca de taiat, manusi, stropitoare, furtun, spaliga etc.

Avantajele gradinilor urbane:

  • produc hrană sănătoasă
  • plantele decorative creeaza un spatiu estetic
  • dau  valoare comunității care are grijă de ea
  • pot contribui la  reamenajarea zonelor degradate ale orașului si reînvie spațiile neutilizate, 
  • oferă satisfacția de a crea ceva frumos împreună cu ceilalți (acest sentiment de realizare și mulțumire, individual și colectiv, este unul dintre cele mai profunde beneficii de durată pe care le poate oferi o grădină)

 

 

470.000 RON
Simulare2.jpg

Reamenajare teren de baschet în cartierul Tractorul

2021-11-05  •  Robert Aldulea  •  Propuneri pentru comunitate

Obiectivul este construcția a doua terenuri de 3 x 3 oficiale FIBA (Federatia Internationala de Baschet), pozitionate fata in fata, ceea ce inseamna ca poate sa fie folosit si ca un teren de 5 x 5. Locatia este in cartierul Tractorul, in fata gradinitei numarul 35. Ne dorim ceva profesional, care sa poata fi folosit si pentru a organiza competitii profesioniste, standard FIBA. Am atasat poze cu locatia actuala si o simulare a terenurilor propuse.

Terenurile vor deservi locuitorii cartierelor Tractorul si Bartolomeu, plus alti brasoveni care isi doresc acest lucru. Locatia il face usor accesibil tuturor, fiind cumva la intersectia zonelor Tractorul vechi, Tractorul nou, Bartolomeu si Grivitei. Scopul este sa incurajam brasovenii sa faca sport.

Am atasat documente cu referire la bugetul estimat si calitatea materialelor, oferite de partenerii mei, cu care am dezvoltat un astfel de teren in Centrul Civic. Oferta cuprinde costurile unei suprafete modulare sau tartan cauciucat si cosuri de baschet pe sistem reglabil.

Deasemena la sugestia domnilor George Zaharia si Orantes Dinca am atasat si o oferta de iluminat nocturn + camere de supraveghere, respectiv o oferta de asfaltare si o alternativa a unor cosuri de baschet cu tot cu betonare la baza.

Tinand cont de experienta mea cu terenul deja amenajat, va rog sa ma implicati in tot procesul aferent acestor doua noi terenuri.

Multumesc.

Robert Aldulea

0745.894.593

210.000 RON
pista_alergare.jpg

Pista pentru alergat in parcul Tractorul

2021-11-08  •  Radu-Valentin PAUL  •  Propuneri pentru comunitate

Alergatul este o pasiune cu popularitate in crestere intre brasoveni. Observam tot mai multi oameni care alearga in aer liber, deoarece isi doresc o viata sanatoasa. Pentru multi dintre noi, aceasta viata incepe cu alergatul. Pe langa echipamentul folosit, mai ales incaltarile, este importanta si suprafata pe care alergam. Propun sa se amenajeze in parcul Tractorul, conform indicatiilor din desenul atasat (culoarea galbena), o pista de alergat. Aceasta sa fie facuta dintr-un tartan special, care sa protejeze picioarele brasovenilor alergatori. Lungimea pistei o sa fie in jur de 1400m cu o latime de 1 m. Tinand cont ca parcul are o parcare generoasa, presupun ca aceasta pista va deservi mai multi brasoveni, inclusiv din alte zone ale Brasovului. Daca proiectul se va dovedi unul de succes, in 2023 se pot amenaja mai multe astfel de piste in Brasov: Parcul Central, sub Tampa, Lacul Noua, etc... 

Pentru a fi usor si rapid de realizat, propun ca fie amenajata pista pe trotuarele deja existente in parc. Bineinteles ca ar fi mai benefic sa fie amenajata cumva independent de trotuarele existente, dar atunci apar costuri suplimentare. Bugetul este in jur de 55.000 euro. Ca informare am cerut o propunere financiara de la o companie din domeniu si am atasat-o aici.

273.000 RON
rasteluri.png

Parcări sigure pentru biciclete

2021-11-25  •  mihnea.moldovan  •  Proiecte pentru un oraș mobil

Pe modelul celor amenajate la Cluj-Napoca, dorim amenajarea intr-un proiect pilot a cel putin 4 (patru) adăposturi sigure, ingradite si acoperite pentru stocarea bicicletelor locatarilor în cele mai votate locatii ale Brasovului, eliminand astfel unul dintre motivele principale pentru care locatarii cartierelor nu adoptă acest mijloc de transport. In timp, se urmareste instalarea unor astfel de parcari in proximitatea fiecarui bloc de locuinte. Nevoia nu doar de infrastructura adecvata circulatiei bicicletelor, cat si de asigurarea spațiilor de parcare sigure, la fel ca pentru autoturisme, reprezinta un pas necesar si de normalitate în această direcție.

La fel ca în trafic, bicicletele ocupă mult mai puțin spațiu decât mașinile chiar si atunci când sunt parcate, fiind posibilă o capacitatea de stocare de aprox. 50 de biciclete definite de rasteluri etajate.

Desi reprezinta o alternativă sănătoasă, eficientă și nepoluantă la traficul auto, lipsa unor facilitati sigure pentru stocarea bicicletelor in cartierele de blocuri descurajeaza adoptarea acestui mijloc de transport. Doar cei foarte hotărâți și pasionați fac efortul de a depozita bicicleta în beci, in apartament – aflat deseori la etaje superioare, sau chiar pe scara blocului – fara a mai aduce in discutie deranjul adus celorlalți locatari prin ocuparea unui spațiu comun și așa restrâns. Familiile cu mai mulți bicicliști sunt în dificultate și mai mare, iar cei care dispun de garaj sau de alte posibilități de parcare sunt relativ puțini. Existența, in cazuri izolate, a unor spații ad-hoc de stocare in unele blocuri de locuit, puține la număr și inghesuite, nu reprezinta decat o solutie de avarie nesigura si nu rezolva in mod real problema celor care ar vrea să folosească zilnic bicicleta. Mai mult, statistica ne spune ca cele mai multe furturi de biciclete se petrec pe scara blocului.

Propunem si cateva idei interdependente de securizare, cum ar fi accesul controlat prin carduri de acces, supraveghere video permanenta, iluminare LED cu senzor crepuscular, avertizari SMS evenimente rastel, sistem de alimentare cu energie electrică ce are la bază panouri fotovoltaice, dar aceste detalii de implementare ale unor astfel de parcări trebuie dezbătute împreună, de către experții din primărie și din randul cetățenilor.

Cui se adreseaza? Tuturor celor care isi doresc transport alternativ cu bicicleta dar care sunt descurajati de lipsa unor spatii facile si sigure pentru depozitare.

Ce impact va avea? Va fi impulsionata utilizarea bicicletei pentru deplasari in oras in detrimentul autoturismului personal, fapt ce ar conduce la decongestionarea traficului odata cu adoptarea intr-o continua crestere a bicicletei ca mijloc de transport. Desi este un obicei de iertat, deseori ne aflam in situatia in care alegem masina parcata in proximitatea locuintei deoarece este cea mai la indemana.

Poluarea rezultata din transport se reduce, iar brasovenii devin mai activi și sănătoși. Totodata acest trend genereaza interesul si pentru alte activitati sportive.

Buget 500 000 RON

ZERO cheltuieli cu terenul, parkingurile vor fi amplasate in spatii neutilizate ale domeniului public (NU spatii verzi) sau prin conversia a 2-3 locuri de parcare destinate autoturismelor.

ZERO cheltuieli suplimentare din partea bugetului local, abonamentul de parcare pentru o bicicleta fiind calculat in functie de necesarul de intretinere.

Calculul pentru incadrarea in bugetul maxim a fost facut pe baza costurilor necesare implementarii proiectului in Cluj-Napoca, dar orice oferta mai avantajoasa, la standarde cel putin similare de calitate, este binevenita.

Informatii suplimentare si imagini cu titlu informativ pot fi gasite in documentul atasat.

 

Această idee este baza unui proiect ce poate fi concretizat cu sustinere din partea cetațenilor.

500.000 RON